Jeśli czytasz, to wpisz komentarz. Dziękuję!

niedziela, 12 czerwca 2011

Pora na... wino z kwiatów czarnego bzu

Po raz pierwszy próbuję tego przepisu z tej strony i jeszcze nie wiem co z tego wyniknie, ale nastaw zapach ma przepiękny...
kwiat czarnego bzu
20 baldachów bzu czarnego (oczywiście wybieramy krzewy rosnące z dala od drogi) obcinamy nożyczkami. Rozkładamy baldachy na papierze aby pozbyć się ew. lokatorów (owadów itp.). Potem obrywamy kwiaty z łodyg starając się zostawić jak najmniej części zielonych i nie utracić cennego pyłku. Można to zrobić palcami lub za pomocą np. widelca. Nie płuczemy kwiatów!
obieranie kwiatów
Następnie potrzebne będzie: 10 l przegotowanej wody, 2,5 kg cukru, 2 cytryny pokrojone w plastry, 20 g kwasku cytrynowego, drożdże winiarskie, 3 g pożywki. Z drożdży i pożywki robię matkę drożdżową (wg przepisu na opakowaniu).
niezbędne produkty
Do przegotowanej, letniej wody wrzucamy wszystkie składniki. Zostawiamy na 5 - 6 dni przykrywając gazą (ochroni przed muszkami owocowymi). 
nastaw
Po wyrzuceniu kwiatów i cytryny płyn przecedzamy przez gazę do gąsiora i dopełniamy do 11 l objętości.
Teraz następuje proces fermentacji.
Kiedy fermentacja się zakończy (przestanie bulkać w rurce fermentacyjnej) zlewamy wino znad osadu do nowego gąsiora. Po około miesiącu, jeśli wino jest klarowne, przelewamy do butelek, jeśli nie jest, ponownie zlewamy do gasiora i czekamy aż się odstanie.
Konsumpcję można rozpocząć już po ok. 3 miesiącach.
Jest przepyszne, polecam:)

8 komentarzy:

  1. Sounds delicious!! I have never seen Elderberry flowers before. They look like what we call Queen Anne's Lace, but that is something different.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł dla smakoszy tego trunku...Ja z kwiatów bzu robię syrop/sok...[http://czarymaryodkuchni.blogspot.com/2011/06/syrop-z-kwiatow-bzuczarnego.html]

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja w tym roku nie dałam rady.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja robię nalewkę. Wspaniała, aromatyczna!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. wpis nadal aktualny, może ktoś jeszcze unowocześnił ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  6. Po co unowocześniać, skoro przepis daje dobre wyniki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dlaczego blogerzy przepisują cudze przepisy bez podania źródła??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podaję adres strony, więc o co chodzi?
      Proszę czytać uważnie.

      Usuń