Jeśli czytasz, to wpisz komentarz. Dziękuję!

piątek, 20 sierpnia 2010

Nalewka ze śliwek węgierek

Prosty i skuteczny przepis:)




Składniki:
1 kg dojrzałych węgierek
3 dkg rodzynek
10 dkg suszonych śliwek
30 dag cukru
1/2 litra spirytusu
1/2 litra wódki
NALEŻY:
Śliwki umyć, przekroić na połówki, wydrylować (10% pestek dodać do nalewki) dodać rodzynki i suszone śliwki. Zalać wódką i spirytusem i odstawić na 4-5 tygodni. Następnie zlać alkohol a owoce zasypać cukrem i zostawić na 2-3 tygodnie. Zlać śliwkowy syrop, połączyć z wcześniej odlanym alkoholem.
Nalewkę dobrze jest najpierw wystawić na działanie światła. Po przefiltrowaniu (nalew filtrujemy przez gęstą gazę, lnianą lub płócienną ściereczkę (można też użyć filtrów do kawy) trzymamy go w ciemnym, raczej chłodnym miejscu.


Do spożycia powinna odczekać 6 miesięcy.
Wytrawna nalewka śliwkowa zwana jest czasem, błędnie "śliwowicą".
Prawdziwa śliwowica jest jednak destylatem, uzyskiwanym na bazie przefermentowanych śliwek.