Jeśli czytasz, to wpisz komentarz. Dziękuję!

piątek, 6 sierpnia 2010

Małosolne

Nastawiłam ogórasy, byłam na targu i takie były piękne...


Lubię małosolne aromatyczne, kilkudniowe - bardziej ukiszone.

Oto prosty i skuteczny przepis:
- ok. 2 kg ogórków gruntowych
- główka czosnku
- korzeń chrzanu
- koper
- 2 l przegotowanej, letniej wody
- 2 kopiaste łyżki soli
- piętka żytniego chleba
- 2-3 listki wiśni (aby ogórki pozostały jędrne)
I teraz: ogórki myję w zimnej wodzie i układam w słoju (poj. 4-5 l) przetykając koprem, czosnkiem, chrzanem i listkami wiśni. Ząbki czosnku dodatkowo kroję na połówki, aby wyciągnąć więcej aromatu. Gdzieś w środek dodaję piętkę żytniego chleba (aby zainicjować i przyspieszyć proces zakwaszania) i wszystko zalewam letnią solanką.
Słoik z ogórkami nie powinien być szczelnie zamknięty.

i to wszystko:)
smacznego!