Jeśli czytasz, to wpisz komentarz. Dziękuję!

czwartek, 19 marca 2015

Wiosna i czosnek

Pora jest taka, że zarówno domowe zapasy czosnku jak i te dostępne w sklepie zaczynają kiełkować. Czosnkowe ząbki stają się twarde, drewniejące i pozbawione aromatu.
Co robić?
Ja kupuję takie kiełkujace główki czosnku z przeceny, umieszczam w miseczce wymoszczonej płatkami higienicznymi (może być lignina lub wata), podlewam wodą i po paru dniach mam...
... świeże, zielone piórka czosnkowe!
Idealne na kanapki, do sałatek, kaszy, ziemniaków lub sosów.
Są w smaku mniej intensywne niż ząbki, łagodniejsze, a poza tym są zielone!
Polecam :)

Warto też dodać, że należy używać wyłącznie polskiego czosnku, te importowane są tak zaprawione chemią, że nigdy nie zakiełkują...
Smacznego!