Jeśli czytasz, to wpisz komentarz. Dziękuję!

poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Pora na ... przetwory jabłkowe

Dziś proponuję aromatyczny przecier z jabłek - świetny dodatek do ciast lub naleśników.
Przecier wykonany został z jabłek czerwonych
i zielonych
Jabłka zostały pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych, przepuszczone przez maszynkę i odciśnięte z soku
Po dodaniu niewielkiej ilości cukru i cynamonu przecier został przegotowany i zapakowany do wcześniej przygotowanych słoików...
Dodam tylko, że jest to produkt uboczny z nastawionego po raz pierwszy przeze mnie wina jabłkowego - zwanego popularnie jabcokiem:)))

3 komentarze:

  1. Podziwiam tyle pracy, Ja to jestem leń w tym roku odpuszczam sobie, tylko nalewki robię. Powidła śliwkowe też będą?.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Powidła będą jak śliwki dostanę:)))
    nie mam ich w moim sadzie niestety...

    OdpowiedzUsuń
  3. No to mi bliskie! Też jak potłuczona przerabiam co wpadnie w ręce i potem akurat do ciast i deserów jak znalazł!
    Ostatnio jednak w tonikach nagietkowych siedziałam. Chociaż w słoju co nieco procentów też dojrzewa (ratafia).

    OdpowiedzUsuń